Aantal auto-inbraken in 2022 weer toegenomen

Het aantal auto-inbraken is vorig jaar flink gestegen. Die trend was al te zien in cijfers die de politie vorig voorjaar bekend maakte en heeft dus doorgezet. Uit berekeningen blijkt dat het om een stijging van ongeveer 12% gaat ten opzichte van 2021.

Auto inbraak; hand haalt via gebroken achterraam een laptop uit de auto
Nieuws
Datum: 24-01-2023

In 2022 heeft de politie meer dan 43.000 inbraken in of van motorvoertuigen geregistreerd. In bijna alle gevallen hebben de slachtoffers aangifte gedaan. De stad Amsterdam voert de lijst aan met 6.144 aangiften. Op de plaatsen twee en drie staan Rotterdam (4.319 aangiftes) en Utrecht (3.103 aangiftes).

Regionaal en provinciaal

Ook regionaal gezien heeft de omgeving Amsterdam de dubieuze eer om de lijst aan te voeren. Hier zijn 6.688 aangiftes gedaan van inbraak. In de regio Rotterdam waren dat er 6.752. Op provinciaal niveau spant Zuid-Holland de kroon; meer dan een kwart van alle aangiftes is in deze provincie gedaan.

Slachtoffer? Dit moet u doen!

Als er is ingebroken in uw auto, meld dat dan zo snel mogelijk aan ons. Zijn er passen gestolen of is uw mobiele telefoon weg? Laat deze dan direct blokkeren. Doe verder altijd aangifte bij de politie.

Beperkt- of volledig casco

Afhankelijk van uw autoverzekering en de aard van de gestolen spullen kan het zijn dat uw autoverzekering – een deel van – de schade vergoedt. U moet dan wel een verzekering hebben met een dekking voor beperkt casco of volledig casco (all risk).

Ingebouwd vs. los

Zaken die door de fabriek zijn ingebouwd worden door de meeste verzekeraars tot een bepaald bedrag vergoed. Maar bij diefstal van losse accessoires, zoals bijvoorbeeld een TomTom, kan elke autoverzekering afwijkende voorwaarden hebben.

Meer informatie

Heeft u een vraag over dit artikel? Wilt u meer weten over de dekkingen van uw lopende of een nieuwe autoverzekering? Neem dan even contact met ons op. We helpen u graag verder.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.