Lenen weer duurder in 2024

Geld lenen en rood staan op een betaalrekening worden in 2024 weer duurder. Nu is de maximale rente nog 14%. Op 1 januari 2024 stijgt deze naar 15%.

Zakenman die geld aan het berekenen is
Nieuws
Datum: 29-11-2023

De maximale leenrente is vastgelegd in de wet en wordt ook wel het kredietvergoedingspercentage genoemd. Dit bestaat uit twee delen: een wettelijke rente plus een maximale verhoging van 8% die de geldverstrekker mag berekenen.

Wettelijke rente

Omdat de wettelijke rente volgend jaar omhoog gaat van 6% naar 7% kan de totale leenrente ook een procent hoger uitvallen en dus stijgen naar 15%. Dit geldt bijvoorbeeld voor creditcardschulden en rood staan bij de bank. Ook postorderbedrijven mogen een rente van 15% rekenen.

Persoonlijke lening

Voor een persoonlijke lening is de rente vaak een stuk lager. Datzelfde geldt voor een doorlopend krediet. Voor zulke leningen betaalt u nu tussen de 7% en 10% rente. Ook deze manieren van lenen zijn in de afgelopen anderhalf jaar duurder geworden als gevolg de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB).

Leennormen aangescherpt

Niet alleen wordt lenen duurder, ook bestaat de kans dat u minder kunt lenen dan een half jaar geleden. Omdat de kosten voor wonen en levensonderhoud in het afgelopen jaar flink omhoog zijn gegaan, zijn de leennormen strenger geworden.

Beste lening

Bent u van plan om binnenkort geld te lenen voor een grote aankoop of een ander doel? Neem dan eerst even contact met ons op. Wat de beste lening is, hangt namelijk af van uw persoonlijke situatie. Als u daar meer over wilt weten, adviseren we u er graag over.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.